Routing,farklı networklerin birbiriyle haberleşmesi için router’lar üzerinde gerekli hesaplamaların yapılmasını ifade eder.
İnternet diye adlandırdığımız ağ ,birçok ağın birbirine bağlanması ile oluşur.Örneğin ülkemizde çoğu internet servis sağlayıcısı TTNET ‘in altyapısını kullanır.Bu servis sağlayıcılar TTNET’in omurgasına bağlıdır. TTNET de birçok ülke üzerinden Avrupa ağı olan GEANT’ya bağlıdır.
İşte tüm bu ağ bağlantılarında router’lar kullanılır ve router’da yapılan ayarlamalara göre internet dağıtılır. Router’ların hangi adrese giderken hangi yolu kullanacağı ile ilgili yönergeleri Routing dediğimiz işlemler ile belirleriz.Bunun iki yolu vardır.
Static Routing : Routing tablolarına dair bilgiler birileri tarafından tek tek elle girilmelidir.
Bu yöntem kullanıldığında,
Avantaj olarak ; Router’ın CPU’su hesaplama ile meşgul olmayacağı için daha stabil çalışır.Bilgiler tek tek girildiği için de daha güvenlidir. Dezavantaj olarak ; router’ların bozulması ya da bağlantıların değişmesi durumunda tekrar tek tek konfigurasyon yapmak oldukça zordur..Hem de binlerce router’a ayar yapacak personel de olmayabilir.Yedekleme yapılamaz.
Dynamic Routing: Routing tablolarına bilgiler otomatik olarak yönlendirme protokolleri yardımıyla girilmesidir.
Dynamic routing, protokolleri yardımıyla bu işlemleri gerçekleştirmektedir;
- RIP(Routing Information Protocol - Yönlendirme Bilgisi Protokolü)
- OSPF(Open Shortest Path First - İlk Açık Yöne Öncelik)
- EIGRP(Enhanced Interior Gateway Routing Protocol - Artırılmış Dahili Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü)
Dynamic routing ile ilgili ayrıntılı yazı için TIKLAYINIZ